Zbor deasupra lacurilor de pe Titan

Singurul loc din Sistemul Solar care găzduiește lacuri pe suprafața sa este Titan, satelitul lui Saturn. Cu ajutorul datelor transmise de către sonda Cassini, oamenii de știință au reușit să ne ofere un zbor virtual deasupra lor.

titan

Lacurile de pe Titan se află, aproape în marea lor majoritate, în emisfera nordică, într-o zonă de 900 pe 1.800 km, și, spre deosebire de cele terestre, sunt alcătuite din hidrocarburi lichide. Ele au putut să fie cartografiate cu ajutorul radarului sondei Cassini, pe timpul trecerii acesteia prin apropierea lui Titan.

Deoarece de-a lungul timpului radarul lui Cassini a putut ”vedea” sub diferite unghiuri suprafața satelitului saturnian, oamenii de știință au avut posibilitatea să realizeze o hartă 3D suficient de precisă pentru a permite realizarea unui zbor virtual deasupra zonelor în care se află lacurile pe Titan.

Emisfera nordică a lui Titan (Dați clic pe imagine pentru o versiune mai mare a imaginii)(Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI/USGS )

În plus, oamenii de știință au avut posibilitatea de a ”vedea” dincolo de suprafața acestor lacuri și astfel să evalueze adâncimea unora dintre ele. Acest lucru a fost posibil deoarece suprafața lacurilor pare a fi foarte netedă, fiind practic lipsită de valuri, iar hidrocarburile care le alcătuiesc au o bună transparență pentru semnalul radar. De exemplu, Ligeia Mare are o adâncime de circa 170 m. Oamenii de știință au putut estima și volumul total al lacurilor de pe Titan.

Acesta este de circa 9.000 kilometri cubi, adică de 40 de ori mai mare decât volumul tuturor rezervelor de țiței identificate pe Terra. Datele au mai arătat că cea mai mare parte dintre hidrocarburile lichide prezente în lacurile de pe Titan este reprezentată de către metan.

Acestea fiind zise, vă invit să zburați deasupra lui Titan.

Sursa: JPL NASA

Mai puteti citi si:

Social

Arhiva stiri