Aluviuni marine – formatiuni din sedimente aduse de curenti, deosebite. De obicei sunt inguste si alungite, iar unele sunt atasate de tarm. Se formeaza cand valurile intalnesc o plaja oblica unde se sedimenteaza spre a deveni in unele cazuri stabile fertile si terenuri potrivite pentru constructii solide.
1. Duna Bouctouche, Canada

Duna Bouctouche cunoascuta de primii sai locuitori ca Great Little Harbour are pasarele serpuitoare parte a sistemului nou de drumuri New Brunswick. Aluviunea are 12 km de nisip brazdat de dune. In timp, curentii au adus sedimente care formeaza un mic golf.

2. Zlatni Rat, Croatia

Zlatni Rat sau Varful de Aur este o plaja ingusta, deosebita, in sudul coastei Brac, Croatia. Forma acestei aluviuni se schimba in functie de curenti. Cu plaje albe, ape de un albastru cristalin si paduri bogate este un punct de atractie important pentru turisti, in Croatia.

3. La Manga del Mar Menor, Spania

La Manga del Mar Menor este o aluviune in regiunea Murcia, Spania. ”Dunga de nisip” are 22 km lungime si 100 m latime, separand Marea Mediterana de Marea Minora – o laguna formata in urma sedimentarii.
Initial, era un golf deschis in Mediterana, dat recifurile vulcanice au retinut nisipul si sedimentele aduse de curentii marini si au format un teren solid capabil sa sustina hoteluri si alte constructii.

4. Ocean City, SUA

Ocean City cunoscut si ca OC sau OCMD se afla la Oceanul Atlantic, in Worcester, Maryland, SUA. Este extrem de cunoscut si o destinatie favorita pentru vacante. Se estimeaza ca aici vin in jur de 8 milioane de vizitatori, anual, devenind cel mai populat oras din Maryland in timpul verii.

5. Aluviunea Vistula, Polonia/Rusia

Aluviunea Vistula este o peninsula superba formata din nisipuri aduse de curenti marini si de raul Vistula. Se intinde pe o lungime de 60 km si separa laguna Vistula de apele golfului. Frontiera intre polonia si Kaliningrad Oblast, o regiune din Rusia trece prin centrul aluviunii, impartind-o in doua zone politice. Formatiunea este acoperita de un mix de copaci si au fost infiintate mai multe rezervatii naturale.

6. Pensinsula Hel, Polonia

Peninsula Hel are 35 km lungime si este formata din nisip, in nordul Poloniei separand golful Puck de Marea Baltica. Latimea variaza de la 300 m la 100 m. Deoarece a fost formata in totalitate din nisip, este transformata destul de des in insula, de furtunile de iarna. Pana in secolul XVII a fost un lant de insule care forma o bariera doar vara.

7. Aluviunea Curonian Lituania/Rusia

Acesta aluviune are 98 km in lungime, este ingusta si curbata, formata din dune de nisip si separa Laguna Curonian de Coasta Marii Baltice. Este un obiectiv UNESCO, impartit de Rusia si Lituania. Aici este casa celor mai miscatoare dune din Europa. Acestea variaza de la 35 m la 60 m in inaltime, in functie de curenti. Intre 10 si 20 de milioane de pasari se odihnesc aici in timpul migartiei de toamna.

Citeste pe TimeTV si:
Similare