Sase insule la superlativ – FOTO

Exista sute de insule pe Terra. Nici o insula nu seama cu alta. Ce le diferentiaza e de obicei pozitia pe glob, clima si modul in care s-au format. Unele insule sunt artificiale, majoritatea naturale, unele sunt pe mari, lacuri, altele pe rauri. Cert este ca sunt unice si superbe. Aici e o lista cu insulele „campioane”.

1. Cea mai inalta insula din lume – Papua Noua Guinee/Indonezia

insule-timetv

Aflata in Pacificul de Vest, Papua Noua Guinee este cea mai inalta insula din lume, ridicandu-se din mare la o inaltime de 4.884 m – Varful Puncak Jaya. In plus este a doua insula ca marime din lume, dupa Groenlanda, acoperind o suprafata de 786.000 de metri patrati.

2. Cea mai mare insula pe un rau – Brazilia

insule-timetv

Insula Bananal este cea mai mare insula formata pe un rau. Aflata la bifurcarea raului Araguaia, in sudul Braziliei, are 350 de km in lungime si 55 km in latime. Astfel, e de doua ori mai mare decat Liban sau Jamaica.

3. Cea mai mare insula dintr-o insula – Indonezia

insule-timetv

Insula Samosir este o formatiune vulcanica in lacul Toba, la nord de Insula Sumatra, Indonezia. Avand 630 km patrati, Samosir este cea mai mare insula dintr-o insula si a cincea cea mai mare insula dintr-un lac. Totodata, are si doua lacuri, este locuita si place foarte mult turistilor.

4. Cea mai populata insula – Java

insule-timetv

Java este o insula din Arhipelagul Indonezian. Cu o populatie de 135 de milioane, Java este cea mai populata insula din lume si unul dintre cele mai populate locuri de pe glob. 60% din populatia indoneziana locuieste pe aceasta insula a carei capitale este si cea a Indoneziei, Jakarta.

5. Cea mai mare insula dintr-un lac – Canada

insule-timetv

Insula Manitoulin este cea mai mare insula dintr-un lac, din lume si separa Lacul Huron de Golful Georgian si formeaza Canalul de Nord, unul dintre cele mai importante din lume. Este casa a unor paduri unice, peisaje superbe si lacuri extrem de curate. E o zona cu istorie si cultura bogate. Insula are 2.766 de kilometri patrati si este a 31-a ca marime din Canada.

6. Cea mai nordica insula – Groenlanda

insule-timetv

Cea mai nordica insula este Stray Dog West, la nord de Groenlanda. Nu a fost descoperita pana in 2007. Insula apartine unui arhipelag mobil semi-permanent, blocat in marea de gheata, la nord -est de Groenlanda. Prima insulita din acest arhipelag a fost descoperita in 1996.

Cititi pe TimeTV si:

Peisaje din minunata lume de gheata – FOTO

Insulele Maldive, petice de Rai in ocean – FOTO

Cele mai frumoase golfuri, pe care trebuie sa le vizitezi – FOTO

Cele mai frumoase cinci gropi naturale din lume – FOTO

Lacuri mai putin obisnuite: de culoare roz

Social

Arhiva stiri