Peisaje din minunata lume de gheata – FOTO

Pentru ca inca e foarte cald si zapada nu ne aduce aminte de frig, ghete si caciuli, am facut o lista cu frumuseti specifice lumilor unde gheata, frigul, zapada si zilele scurte fac parte din rutina de zi cu zi. Formatiuni bizare, unice, elemente naturale inedite si exotismul deosebit al lumilor arctice, despre asta veti citi mai jos.

1. Raul Albastru, Groenlanda

gheata-timetv

Acest rau este o adevarata bucata de Rai pentru pasionatii de canoe. Rezultat in urma topirii ghetarului Petermann, raul de un albastru clar strabate gheata imaculata intr-un contrast superb. Albia se schimba in functie de sezon si astfel si forma raului. Culoarea vibranta se datoreaza aluviunilor glaciale.

gheata-timetv

2. Cascadele Ghetarului, Svalbard, Norvegia

gheata-timetv

Svalbard care inseamna „coaste reci” este un arhipelag in zona arctica, reprezentand cel mai nordic loc din Norvegia si chiar din Europa. Este localizat la aproximativ 650 km nord de continent, fix la mijloc, intre Polul Nord si Europa. Desi este atat de aproape de pol, Svalbard este mai cald, datorita efectului curentului din golf, iar acest lucru il face locuibil. De fapt Svalbard este cea mai nordica asezare permanenta de pe planeta.
Insula are 62 000 de km patrati, majoritatea acoperiti de ghetarul gigant Brasvellbreen. Marginile inalte de 15-20 de metri servesc drept „piste” pentru apa care se topeste si se varsa cu putere in mare. Astfel, in sezonul cald se creeaza adevarate cascade, de o frumusete unica.

gheata-timetv

3. Canionul Birthday, Groenlanda

gheata-timetv

Canionul Birthday este acoperit de apa rezultata in urma dezghetului si are 45 m adancime. Pe malurile sale abrupte se vad dungi, urme ale straturilor de gheata asezate peste ani. Depozitul mai inchis la culoare de pe fundul canionului este format din crioconit – praf foarte fin adus de vant si depozitat in zapada, pe suprafata ghetarilor si in grote de gheata.

gheata-timetv

4. Ghetarul Picior de Elefant, Groenlanda

gheata-timetv

Ghetarul Arctic Picior de Elefant a fost gasit in nordul Groenlandei. Zona mai gri este gheata amestecata cu apa infiltrata, vizibil contrastanta fata de albul zapezii. Acest ghetar unic atrage vizitatori pasionati de aceasta lume rece.

gheata-timetv

5. Valul Inghetat, Antarctica

gheata-timetv

Acest val inghetat unic se afla in Antarctica si a fost descoperit de omul de stiinta american Tony Travouillon, in 2007. Formatiunea contine gheata albastra, fapt ce demonstreaza ca valul nu a fost inghetat instantaneu, ci a fost creat in timp.

gheata-timetv

Citeste pe TimeTV si:

Piscine de iarna, oaze calde in mijlocul muntilor – FOTO

Insulele Maldive, petice de Rai in ocean – FOTO

Cele mai frumoase golfuri, pe care trebuie sa le vizitezi – FOTO

Cele mai frumoase cinci gropi naturale din lume – FOTO

Lacuri mai putin obisnuite: de culoare roz

Social

Arhiva stiri