Ce inseamna ACUM? Tu traiesti in trecut sau in viitor?

Relaţia primordială, cea mai importantă din viaţa voastră este cea cu clipa de Acum sau, mai degrabă, cu orice formă pe care o îmbracă clipa de Acum, cu alte cuvinte ceea ce este sau ceea ce se întâmplă. Dacă relaţia voastră cu ceea ce este Acum este una disfuncţională, disfuncţia respectivă se va reflecta în fiecare relaţie şi fiecare situaţie cu care veniţi în contact. Egoul ar putea fi definit simplu în modul următor: o relaţie disfuncţională cu momentul prezent. Acum puteţi decide ce fel de relaţie vreţi să aveţi cu momentul prezent.

LIVE_NOW_timetvro_dezvoltare personala_spiritual_stiri

Odată ce aţi ajuns la un anumit nivel de conştiinţă (şi dacă citiţi acestea, e aproape sigur că aţi ajuns), aveţi capacitatea de a decide ce fel de relaţie vreţi să aveţi cu momentul prezent. Vreau ca momentul prezent să-mi fie prieten sau duşman? Momentul prezent este inseparabil de viaţă, aşadar în acest mod decideţi practic ce fel de relaţie vreţi să aveţi cu viaţa. Odată ce aţi decis că vreţi ca momentul prezent să vă fie prieten, prima mutare depinde de voi: deveniţi prietenoşi cu el, primiţi-l bine, indiferent în ce se deghizează şi în curând veţi vedea rezultatele. Viaţa devine prietenoasă cu voi; oamenii vă vin în ajutor, împrejurările devin cooperante. O singură decizie vă schimbă întreaga realitate. Dar va trebui să reluaţi acea decizie de fiecare dată — până când modul acesta de a trăi devine ceva natural. Decizia de a face din momentul prezent un prieten reprezintă sfârşitul egoului.

Egoul nu poate fi niciodată în armonie cu momentul prezent, adică în armonie cu viaţa, din moment ce însăşi natura lui îl constrânge să ignore, să opună rezistenţă sau să minimalizeze valoarea lui Acum. Egoul trăieşte pe seama timpului. Cu cât este egoul mai puternic, cu atât mai mult preia timpul controlul asupra vieţii voastre. Aproape fiecare gând pe care-l aveţi priveşte în acest caz trecutul sau viitorul, iar sentimentul vostru de sine depinde de trecut în ceea ce priveşte identitatea voastră şi de viitor în ceea ce priveşte împlinirea sa. Teama, anxietatea, aşteptările, regretul, vinovăţia, furia sunt disfuncţii ale stării de conştiinţă aflate sub semnul timpului.

Egoul tratează momentul prezent în trei feluri: ca pe un mijloc către un scop, ca pe un obstacol sau ca pe un duşman. Să le luăm pe rând, astfel încât, atunci când regăsiţi în voi tiparul respectiv, să-l puteţi recunoaşte şi să luaţi din nou decizia adecvată. Pentru ego, momentul prezent este, în cel mai bun caz, util doar ca un mijloc ce conduce spre un scop. El vă duce spre un moment viitor considerat a fi mai important, chiar dacă viitorul nu vine niciodată decât sub formă de moment prezent şi nu este, prin urmare, nimic mai mult decât un gând din mintea voastră. Cu alte cuvinte, nu sunteţi niciodată pe deplin aici, deoarece sunteţi întotdeauna ocupaţi cu încercarea de a ajunge în altă parte. Când tiparul acesta devine mai pronunţat — şi aceasta se întâmplă foarte frecvent — momentul prezent este privit şi tratat ca şi cum ar fi un obstacol de trecut. Atunci apar nerăbdarea, frustrarea şi stresul, iar în cadrul culturii noastre aceasta este realitatea de fiecare zi a oamenilor, starea lor normală.

Viaţa, cea care există acum, este văzută ca o „problemă”, iar lumea voastră este una plină de probleme ce trebuie rezolvate toate înainte de a putea fi fericiţi, împliniţi sau înainte de a începe să trăiţi cu adevărat — cel puţin aşa credeţi voi. Problema este următoarea: în locul fiecărei probleme soluţionate, apare o alta. Câtă vreme veţi vedea momentul prezent ca pe un obstacol, problemele nu se pot sfârşi. „Voi fi orice doreşti să fiu”, spune Viaţa sau clipa de Acum. „Te voi trata aşa cum mă tratezi tu. Dacă mă vezi ca pe o problemă, voi fi o problemă pentru tine. Dacă mă tratezi ca pe un obstacol, voi fi un obstacol.”

În cel mai rău caz, şi această abordare este şi ea foarte des întâlnită, momentul prezent este tratat ca un duşman. Când urâţi ceea ce faceţi, vă plângeţi de ceea ce vă înconjoară, blestemaţi lucrurile care se întâmplă sau s-au întâmplat sau când dialogul vostru interior este alcătuit din expresii precum ar trebui şi n-ar trebui, din învinovăţiri şi acuzaţii, atunci vă certaţi cu ceea ce este, vă certaţi cu ceea ce deja există ca realitate.

Transformaţi Viaţa în duşman şi Viaţa spune: „Dacă vrei război, vei avea război.” Realitatea exterioară, care întotdeauna vă reflectă înapoi starea interioară, este atunci experimentată ca fiind ostilă.

O întrebare vitală pe care trebuie să v-o puneţi frecvent este aceasta: în ce relaţie mă aflu eu cu momentul prezent? Apoi deveniţi  vigilenţi ca să aflaţi răspunsul. Tratez clipa de Acum ca fiind doar un mijloc către îndeplinirea unui scop? O văd ca pe un obstacol? O transform într-un duşman? Din moment ce tot ce aveţi vreodată este momentul prezent, din moment ce Viaţa este inseparabilă de momentul de Acum, semnificaţia adevărată a întrebării este aceasta: care este relaţia mea cu Viaţa? întrebarea aceasta este o modalitate excelentă de demascare a egoului din voi şi de a vă aduce în starea de Prezenţă.

Deşi întrebarea nu cuprinde în sine adevărul absolut (în ultimă instanţă, eu şi momentul prezent sunt unul şi acelaşi lucru), ea reprezintă un indicator util către direcţia bună. Puneţi-vi-o adesea, până ce nu veţi mai avea nevoie s-o faceţi. Cum depăşiţi o relaţie disfuncţională cu momentul prezent? Lucrul cel mai important este să o vedeţi în voi, în gândurile şi acţiunile voastre. În momentul în care vedeţi, observaţi că relaţia voastră cu clipa de Acum este disfuncţională, sunteţi prezenţi. A vedea este sinonim cu apariţia Prezenţei, în momentul în care vedeţi disfuncţia, ea începe să se dizolve. Unor oameni li se întâmplă să izbucnească în râs când văd acest lucru. Odată cu viziunea respectivă vine şi puterea de a alege — alegerea de a spune da momentului de Acum, de a-l transforma în prietenul vostru.

ECKHART TOLLE –

Mai puteti citi pe TimeTV si:

Social

Arhiva stiri