Construirea relaţiilor din perspectiva emoţiilor – dezvoltare personala cu Alina Roman

Majoritatea oamenilor încep cu dreptul relaţii noi, dar calcă strâmb de multe ori, de-a lungul timpului, periclitând relaţiile începute bine. Adevărul este că orice relaţie cere muncă, chiar şi cele mai bune, care par a fi construite fără efort. Cu toţii ştim asta, dar ştim ce presupune asta cu adevărat?

Construirea şi menţinerea unei relaţii ia timp, efort şi cunoştinţe. Cunoştinţele despre cum să construim şi să menţinem relaţii sunt chiar abilităţi ale inteligenţei emoţionale. Dacă îţi doreşti o relaţie care să devină mai puternică în timp, şi în care nevoile tale şi ale celuilalt să fie satisfăcute, inteligenţa emoţională este exact ceea ce ai nevoie pentru a reuşi. Din fericire, această abilitate de a construi şi menţine relaţii durabile cu ceilalţi poate fi învăţată, ca şi celelalte trei abilităţi ale inteligenţei emoţionale: conştientizarea propriilor emoţii, gestionarea propriilor emoţii şi conştientizarea emoţiilor celorlalţi.

handshake timetv dezvoltare personala spiritual alina roman

Dezvoltare personala cu Alina Roman

Ne folosim abilitatea de conştientizare a propriilor emoţii pentru a ne observa propriile emoţii şi a înţelege dacă propriile nevoi emoţionale sunt satisfăcute. Ne folosim apoi abilitatea de gestionare a emoţiilor noastre, pentru a ne exprima adecvat emoţiile în momente dificile şi a acţiona în beneficiul relaţiilor pe care le avem cu ceilalţi. Şi ne folosim abilitatea de conştientizare a emoţiilor celorlalţi pentru a înţelege mai bine nevoile emoţionale şi emoţiile acestora.

Niciun om nu este o insulă, iar relaţiile sunt o parte esenţială a vieţii noastre. Din vreme ce suntem jumătate din orice relaţie, avem jumătate de responsabilitate pentru construirea şi menţinerea ei. Un om inteligent emoţional ştie că ceea ce îţi doreşte să obţină în viaţă realizează numai cu ajutorul celorlalţi. Iar rezultatele personale şi profesionale depind de soliditatea relaţiilor avute.

Iată trei metode care ajută la abordarea unora dintre aspectele critice care fac o relaţie să funcţioneze:

  1. Îmbunătăţeşte-ţi stilul de comunicare

Stilul nostru de comunicare ne influenţează puternic relaţiile pe care le avem. Gândeşte-te la stilul propriu de comunicare. La cum îl percep prietenii, familia şi colegii. Este un stil direct, indirect, confortabil, serios, amuzant, discret, controlat, vorbăreţ, intens, curios, rece, intruziv? Tu ştii cum este pentru că tu l-ai auzit cel mai des. Pe o coală de hârtie notează pe o coloană părţile bune ale stilului tău de comunicare. Acestea sunt aspectele apreciate de oameni la stilul tău, atunci când interacţionezi cu ei. Pe coloana alăturată notează aspectele de îmbunătăţit sau care creează confuzie, reacţii nedorite sau probleme.

Odată ce lista cu cele două tipuri de aspecte este completă, alege trei aspecte pozitive pe care le poţi folosi mai mult, pentru a-ţi îmbunătăţi stilul de comunicare. Apoi, alege trei aspecte de îmbunătăţit şi gândeşte-te cum ai putea să le elimini sau să le îmbunătăţeşti. Fii onest cu ţine însuţi în privinţa a ceea ce vei face şi a ceea ce nu vei face. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a identifica aspectele care îţi vor aduce cele mai bune rezultate, cere-le sugestii prietenilor, colegilor sau membrilor familiei. Spunându-le acestora ce doreşti să faci, te va obliga să te ţii de treabă şi să îţi îmbunătăţeşti stilul de comunicare.

  1. Aminteşte-ţi de micile gesturi care contează

Se pare că în societatea de astăzi bunele maniere sunt din ce în ce mai rar întâlnite iar exprimarea aprecierilor faţă de alţii este deasemenea din ce în ce mai rară. În ziua de azi sunt exprimate prea puţine „te rog”, „mulţumesc” sau „îmi pare rău”. Majoritatea oamenilor spun că nu li se mulţumeşte aproape niciodată pentru contribuţiile lor şi sunt de acord că un simplu „mulţumesc”, sau „te rog” sau „îmi pare rău” le-ar îmbunătăţi semnificativ starea de spirit.

Gândeşte-te la cât de des spui „mulţumesc”, „te rog” şi „îmi pare rău”, când este nevoie; dacă nu foloseşti des aceste cuvinte, probabil că se întâmplă din lipsa obişnuinţei sau din lipsă de timp, sau pur şi simplu din orgoliu. Începe să îţi faci un obicei din a spune aceste cuvinte, cât mai des în toate relaţiile pe care le ai. Sau, mai degrabă, fă-ţi un obicei din a folosi aceste cuvinte cât mai des în decursul unei zile. Mulţumesc!

  1. Construieşte încredere

Se spune că încrederea este o resursă ciudată; devine mai mare pe măsură ce este folosită, în loc să se împuţineze. Încrederea se formează în timp, dar poate fi distrusă în câteva secunde şi poate fi cel mai important obiectiv dar şi cel mai dificil în construirea şi menţinerea relaţiilor noastre.

Cum construim încredere? Prin comunicare deschisă, dorinţa de a împărtăşi, păstrarea promisiunilor, constanţa acţiunilor şi a comportamentelor în timp, dovezi permanente că se poate conta pe noi. Şi astea sunt numai câteva dintre elementele care construiesc încrederea în timp. Ironic este că în cele mai multe relaţii este nevoie de un anumit nivel de încredere de la început, pentru a putea să construim încredere. Important este să îşi reaminteşti că menţinerea relaţiilor şi construirea încrederii se face în timp.

Identifică-ţi relaţiile importante din viaţa ta şi analizează-le din punct de vedere al încrederii. Foloseşte-ţi conştientizarea emoţională pentru a vedea ce anume lipseşte în acele relaţii unde simţi că nu există suficientă încredere. Întreabă-i pe ceilalţi ce ar trebui să faci să creşti nivelul de încredere şi ascultă cu atenţie ce îţi vor spune. Punându-le aceste întrebări, le vei arăta celorlalţi că îţi pasă şi asta te va ajuta să construieşti acea încredere de care ai nevoie pentru a întări relaţiile cu ei.

Vrei să afli cum poţi deveni mai conştient de emoţiile tale şi a celor din jurul tău? Vrei să descoperi cum emoţiile tale îţi pot deveni prieteni şi te pot ajuta să construieşti relaţii sănătoase? Vrei să îţi reconstruieşti relaţiile profund avariate de lipsa îndelungată de comunicare empatică? Participă la Cursul de Inteligenţă Emoţională cu Alina Roman.

Cursul are loc sâmbătă, 24 august şi duminică, 25 august (între orele 10.00 şi 18.00), în Bucureşti, la Eter Spa din Bd. Pache Protopopescu nr. 104.

Dacă eşti curios să afli ce vei afla şi ce vei experimenta pe parcursul celor două zile poţi vedea aici.

Înscrie-te din timp, locurile sunt limitate. Ca să poţi participa, completează aici formularul de înscriere.

Merită să faci primul pas ACUM. Mai ales că ai 100% garanţie. Dacă nu eşti mulţumit, iţi primeşti banii înapoi.

Pentru cei care nu au răbdare să se convingă la curs cât de fain este vă oferim o mostră prin video-ul mai jos.

Cursul are loc în București, la Eter Spa, Bd. Pache Protopopescu nr. 104.

Vizualizare hartă mărită

Mai citeste articole de DEZVOLTARE PERSONALA:

Social

Arhiva stiri