Uruguay legalizează piața de canabis – ”consumatorii trebuie să se rupă de rețelele mafiote”

un_champs_timetv

Uruguay este pe cale să devină prima țară din lume,  în care statul care va controla producția și vânzarea de canabis, potrivit france 24. Proiectul de lege a fost votat, miercuri de membrii coaliţiei aflată la conducere. Daca legea va fi ratificată de către Senat, atunci comerțul cu marijuana va fi legal în Uruguay.  În textul, aprobat cu 50 de voturi pozitive, după 14 ore de dezbateri, este precizat că statul „își asumă, controlează și reglementează importul, exportul, plantarea, cultivarea, recoltarea, producția, achiziționarea, depozitarea, comercializarea și distribuția de cannabis și derivați ai acestuia. „

Parlamentul a depus textul acestei legi în vara lui 2012. Scopul este de a reduce daunele consumului de canabis. În Uruguay consumatorii nu sunt penalizați ci doar comerțul. Dacă legea privind comerțul cu canabis va fi ratificată, se va înființa Institutul de Reglementare și Control al Canabisului – IRCCA. Consumatorii rezidenți în Uruguay, înscriși într-un registru al utilizatorilor, vor putea cumpăra până la 40 de grame de drog pe lună din farmaciile autorizate.

Intenția ”nu este de a promova consumul, consumul există deja”, a declarat deputatul care a prezentat această lege, Sebastian Sabini. Legea este destinată în primul rând consumatorilor. Aceștia trebuie să se rupă de rețelele mafiote pentru a lupta împotriva traficului de droguri, care „finanțează crima organizată și alte activități ilicite, cum ar fi  de traficul de oameni, vânzările de arme și spălarea de bani”.

Sabini pune accent pe aspectele mult mai grave ale traficului de droguri și spune că redirecționează resursele contra crimei organizate fără să se lege de ”utilizatorul care are 40 de grame în buzunar” și al carui consum poate fi controlat.

Opoziția se teme că această măsură va crește consumul de droguri.

”Suntem dispuși să sacrificăm o generație pentru a ne da seama că ne înșelăm și că nu vom putea opri niciodată  piața neagră […]că va exista o creștere a consumului?” a protestat deputatul Gerardo Amarilla.

Aproape 22 de tone de canabis sunt comercializate în fiecare an.

Legea prevede posibilitatea de a crește până la șase plante pentru uz personal. Crearea unui club al consumatorilor de 15 până la 45 de membri va fi permisă cu limita autorizată a 99 de plante cultivate.

Însă autorizarea culturilor pentru uz personal nu este nouă, în statul Colorado (Statele Unite) fiecare adult are dreptul să cultive 6 plante în interiorul casei sale. În Spania legea tolerează producția de canabis, în particular între adulți și într-un cadru strict non-profit. În Țările de Jos deși din punct de vedere tehnic este ilegal, vânzarea și consumul a maximum 5 grame de canabis de personă este tolerată încă din 1976 în ”coffe-shop-uri”. Cultura și vânzarea en-gros sunt pe mâna grupărilor criminale, atâta timp cât acestea rămân ilegale.

Uruguay este o țară cu 3,2 milioane de locuitori, dintre care 20.000 iau canabis zilnic dintr-un total de 120.000 de consumatori, potrivit Consiliului Național al Drogurilor (JND).

Consiliul mai estimează că sunt comercializate în ficare an 22 de tone de drog pe teritoriul țării, ceea ce reprezină o piață  de 30 până la 40 de milioane de dolari.

 Un sondaj recent al institutului Cifra arată că 62% dintre uruguayéni se opun acestei legi și sunt doar 26% de susținători în rândurile populației.

 

champs de canabis-timetv

Elena IP

Citește pe timeTv și:

Daniel Chong, tanarul UITAT intr-o inchisoare americana

Detroit, orașul îngenunchiat al Americii – sindicatele vor să oprească falimentul

Social

Arhiva stiri