Detroit, orașul îngenunchiat al Americii – sindicatele vor să oprească falimentul

Detroit-1942

foto: permanentculturenow.com

Detroit, orașul care a reprezentat motorul industriei auto este acum falimentar. Populația s-a redus la jumătate în 60 de ani, de la aproximativ 1,8 milioane de locuitori în 1950 la  695.000 în prezent. Marile grupuri industriale au părăsit Detroitul, prin urmare s-au prăbuşit veniturile fiscale și s-au redus serviciile publice.

În cifre, orașul Detroit arată cam așa:

  • -datoria orașului este de 18,5 miliarde de dolari și are peste 100.000 de creditori
  • declinul populației  – a scăzut cu 60% față de anii 50, anii de glorie – și cu 28% față de 2000
  • -47% dintre locuitorii Detroitului sunt analfabeți
  • -numărul angajaților din sectorul auto este de 10 ori mai mic decât în anii 50
  • -șomajul era de 16,3% în aprilie 2013 față de media națională de 7,6%
  • declinul urban  –  peste 70.000 de imobile sunt abandonate, printre care 31.000 de case dar și zgârie nori. Casele au avut prețuri de 10-50 de dolari, chiar și de un dolar, potrivit site-ului Realtor.
  • -criminalitatea este foarte ridicată, iar timpul de răspuns al poliției este de 58 de minute față de media națională de 11 minute
  • -40% din iluminatul public nu mai funcționează, unele carteire sunt complet neiluminate în timpul nopții.

„Locuitorii din Detroit (. ..) merită o foaie de parcurs care să le permită să iasă din spirala care îi antrenează spre servicii publice tot mai puţin performante. Declararea falimentului este unica soluţie care va permite oraşului Detroit să redevină stabil şi viabil”,a declarat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan.

Două fonduri de pensii și avocații care reprezintă mai multe sindicate au declarat că statul nu poate declara falimentul pentru că acesta ar trebui să susțină pensiile, care sunt protejate de Constituția statului.

Statul Michigan a angajat un expert în faliment pentru a redresa situația orașului până în 2014. Numirea lui Kevyn Orr  nu este întâmplătoare, el a supravegheat cu succes restructurarea gigantului auto Chrysler. Orr a declarat că misiunea de a scoate Detroitul din faliment va fi foarte dificilă dar și dureroasă pentru locuitori.

 

 

 

Elena IP

Citește pe TimeTv și:

Festivalul de film românesc din New York are nevoie de finanțare

Apariție controversată pe coperta Rolling Stone

Fascinaţia “muscle car”: am condus Dodge Charger 500 383 V8, din 1970

 

Social

Arhiva stiri