Dezvoltare personală prin conectarea la emoţii

„Trebuie să cercetăm mereu. Şi la capătul cercetării vom ajunge acolo de unde am pornit, şi vom cunoaşte locul pentru întâia oară.” – T.S. Elliot

Se vorbeşte din ce în ce mai des despre dezvoltare personală. Apar mereu cărţi şi cursuri noi pe această temă, care vin în întâmpinarea dorinţelor noastre de a creşte, de a ne conecta la ceea ce suntem cu adevărat, de a ne descoperi vocaţia şi de a găsi apoi şi calea pe care dorim să o urmăm.

Dezvoltare personala - TimeTV

Personal, am avut numeroase oportunităţi de a înţelege că fiecare om este unic prin prisma valorilor şi nevoilor sale emoţionale, cât şi a credinţelor şi convingerilor personale. Am înţeles deasemenea că nu există căi care să “funcţioneze” pentru toată lumea, cât de important este ca fiecare om să îşi descopere propria cale de dezvoltare personală şi cât de necesar este ca toate aceste surse de cunoaştere – fie cărţi sau cursuri – să fie variate şi multiple.

Dar ce este dezvoltarea personală? Personal, cred că este un proces de examinare a propriei noastre vieti, a emoţiilor noastre, un proces al identificării a ceea ce simţim că ne lipseşte şi a ceea ce putem îmbunătăţi. Înseamnă apoi lucrul cu noi înşine prin acumulări permanente de noi cunoştinţe, o conştientizare din ce în ce mai mare a ceea ce suntem cu adevărat şi a unor schimbări continue.

Dezvoltarea personală înseamnă examinarea sistemului propriu de credinţe, convingeri, valori şi nevoi emoţionale şi apoi modificarea acestuia, conform noilor experienţe si informaţii acumulate.

Pe măsură ce înaintăm pe drumul dezvoltării noastre personale, se produc inevitabil schimbări unice, spre o identitate nouă, mult mai aliniată cu adevărata noastră natură, cu cine suntem cu adevărat, mai aliniată cu talentele noastre înnăscute şi cu ceea ce ne dorim cu adevărat în viaţă.

Iar conştientizarea emoţională este primul pas în dezvoltarea personală.

Când ne identificăm emoţiile negative, ne identificăm oportunităţile de îmbunătăţire. De exemplu, dacă ne simţim nerăbdători, avem oportunitatea de a ne îmbunătăţi răbdarea. Când ne simţim inflexibili, avem oportunitatea de a deveni mai flexibili. Când ne simţim prea critici, avem ocazia de a deveni mai toleranţi, mai plini de compasiune. Dacă ne simţim pesimişti, avem oportunitatea de a deveni în mod conştient mai optimişti. Iar dacă ne simţim nesiguri pe noi, avem oportunitatea să devenim mai siguri de valoarea noastră.

Atunci când punem etichete pe oameni sau situaţii, ne răpim singuri oportunitatea de a ne dezvolta. În schimb, când punem etichete pe emoţiile noastre negative, ne identificăm nevoile noastre emoţionale neîmplinite şi zonele în care avem de lucrat cu ceea ce suntem, în interiorul fiinţei noastre.

Din păcate, atunci când avem nevoi emoţionale neîmplinite, căutăm adesea surogate fizice. De exemplu, dacă nevoia noastră de intimitate emoţională şi de a fi acceptat este neîmplinită, unii dintre noi caută refugiul în mâncatul excesiv, alcool sau droguri. Alţii caută refugiul, cumpărând excesiv lucruri de care nu au nevoie, controlându-i pe alţii, sau căutând satisfacţie în funcţii şi poziţii ierarhice importante în organizaţii sau asociaţii.

În locul recurgerii la asemenea subterfugii, care nu vor oferi niciodată satisfacţii durabile, putem avea o nouă abordare: să folosim identificarea nevoilor noastre emoţionale pentru a afla ceea ce ne lipseşte, deci care sunt oportunităţile noastre de dezvoltare.

Acum ai şansa de a te conecta la emoţiile tale, învăţând de la ele drumul tău unic al dezvoltării personale, participând la Cursul de Inteligenţă Emoţională cu Alina Roman.

Alina Roman - TimeTV

Dezvoltare personală cu Alina Roman

Experimentează lucrul cu emoţiile, conectându-te la una dintre cele mai importante dimensiuni ale tale, pe care nu ai explorat-o până acum.

Agenda cursului este următoarea:

Ziua 1

 • 9.30 – 10.00 Primire participanti
 • 10.00 – 11.30 Prezentare agendă, aşteptări
 • 11.30 – 11.45 Pauza de cafea
 • 11.45 – 13.00 Cum iau naştere emoţiile – valori şi nevoi emoţionale
 • 13.00 – 14. 00 Pauza de prânz
 • 14.00 – 16.00 Abordarea emoţiilor – percepţii, condiționări, reconsiderări
 • 16.00 – 16.15 Pauza de cafea
 • 16.15 – 18.00 Tipuri de emoții şi modalităţi de valorificarea emoțiilor

Ziua 2

 • 9.30 – 10.00 Primire participanți
 • 10.00 – 11.30 Conștientizarea propriilor emoții. „Alfabetizarea” emoțională
 • 11.30 – 11.45 Pauza de cafea
 • 11.45 – 13.00 Controlul propriilor emoţii
 • 13.00 – 14.00 Pauza de masă
 • 14.00 – 16.00 Conștientizarea emoțiilor celorlalți – Ascultarea empatică
 • 16.00 – 16.15 Pauza de cafea
 • 16.15 – 18.00 (Re)construirea relaţiilor cu ceilalţi prin valorificarea emoţiilor

Locurile sunt limitate. Merită să faci primul pas ACUM. Mai ales că ai 100% garanţie. Dacă nu eşti mulţumit, iţi primeşti banii înapoi.

În mai puţin de 1 minut, îţi poţi rezerva un loc la acest curs, completând formularul de aici.

Doar cei curioși pot vedea ce s-a întâmplat data trecută la curs.

 

Cursul are loc în București, la Eter Spa, Bd. Pache Protopopescu nr. 104.


Vizualizare hartă mărită

Mai puteți citi pe TimeTV și:

 

Social

Arhiva stiri