Astrologia în câteva cuvinte cu MINERVA – partea I

…din vremuri imemoriale, omenirea a fost fascinată de Cosmos…din adâncurile nopții au pornit să încânte și să încingă spiritul Omului care abia deprinsese mersul și poziția bipedă… din haosul care părea să stăpânească Universul, prin mișcare, prin acțiunea forțelor mecanicii cerești s-u născut stelele pe care noi le-am categorisit mai târziu…

…ce este Universul?…un ocean vast și incomensurabil, în care viețuiesc sistemele stelare și galaxiile, unde trăiesc, respiră și alunecă unii pe lângă alții asteroizii, meteoriții și cometele, în ritmul novelor și supernovelor care nasc noi și noi spații astrale, în expansiunea spre Infinit…

astrolog-minerva-timetv

Când a apărut astrologia?

Păi, primele informaţii despre astrologie datează de vreo 5000 de ani. Ea s-a fundamentat ca un studiu empiric al cerului, singurul instrument care putea fi folosit, tăbliţele cuneiforme păstrând aceste încercări de a descifra tainele cosmosului: în funcţie de perioadele lunii se semăna şi se culegea; steaua polară a devenit un ghid binecunoscut navigatorilor şi călătorilor, în funcţie de poziţia acesteia, ştiau unde se află.

Pentru sumerieni, caldeeni şi mesopotamieni, astrologia a fost o treaptă de evoluţie spirituală iar zodiacul cu care operau avea 18 semne. Grecii au preluat şi au perfecţioant acest sistem de predicţie, reducând numărul semnelor sau a zodiilor, la 12, sistem de referinţă care este folosit şi în prezent.

Imediat după căderea Imperiului Roman şi apusul celui Bizantin, legatarii sau depozitarii ştiinţei astrelor au rămas arabii, fini cunoscători, care şi-au adus şi ei contribuţia la astrologie. Numeroase texte, distruse de invazii şi de bigotismul creştinismului timpuriu, au ajuns în Eurpa pe filieră arabă.

După ce în Evul mediu, în special în Renaştere şi clasicism, astrologia a cunoscut o perioadă de înflorire şi de preţuire, era o modă ca fiecare casă regală să aibă propriul astrolog, în secolele al 18 – lea, astrologia cade în dizgraţie, ca la începutul secolului al 20-lea, ea să revină în atenţia publicului.

Astăzi vorbim de specializări ale astrologiei cum sunt – cea predictivă, natală, financiară, vedică, medicală, karmică, mundană, meteorologică, electivă, relaţională ş.a.

De ce avem nevoie de astrologie?

Din totdeauna omul a fost fascinat de Cer şi de Stele. Dincolo de aspectul comercial şi distractiv, astrologia poate da răspunsuri acolo unde alte ştiinţe nu o pot face.

Cum a evoluat astrologia?

De-a lungul timpului s-a remarcat ciclicitatea şi ritmicitatea mişcării astrelor. Bineînţeles primele planete observate au fost Soarele şi Luna. Observaţia şi motivaţia observării – de ce este cald, de ce există Soarele şi Luna, de ce se mişcă, de ce este Luna plină, de ce dispare Luna de pe cer (când este Luna nouă se petrece fenomenul acoperire a Lunii şi avem impresia că ea a dispărut), au dus la organizare din punct de vedere social – perioada aratului, a culesului, sărbătorile, actele de magie primitivă, periodicitatea anotimpurilor. În timp însă, astrologia a continuat să acumuleze informaţii, volumul acestora perfecţionând, specializând arta predicţiei şi transformând-oi în ştiinţa care este astăzi.

Astrologia înseamnă ghicit?

Categoric NU. A pornit, într-adevăr ca o formă de mantică, de divinaţie, dar, cum spuneam mai sus, s-a specializat şi s-a perfecţionat prin tehnici care implică astronomia, matematica, geometria în spaţiu, fizica – în special mecanica, iar în prezent, cuantica.

Religia respinge astrologia?

NU. Sfinţii părinţi, în tinereţe, au fost cunoscători într-ale astrologiei. Există destule scrieri ale acestora în care se vorbeşte despre astrologie şi chiar în Biblie se găsesc referiri la ea. Cel mai sintetic mi se pare a fi Ioan Damaschinul care în Dogmatica sa, la capitolul VII, vorbeşte fără patimi şi fără ironie despre astrologie. Poate nu întâmplător, în această ştiinţă avem două Case care se referă la religie şi credinţă – a 9-a şi 12-a. Dar, aşa cum se întâmplă şi în prezent, au apărut şi dintr-aceia care profitau de pe urma credulităţii oamenilor, iar Biserica s-a ridicat împotriva şarlataniei nu a astrologiei.

Care este deosebirea dintre astronomie şi astrologie?

Astronomia lucrează cu cerul real, pe când nastrologia cu un cer fictiv, acel cerc de 360 de grade.

Pe ce se fundamentează astrologia?

Pe cele patru elemente primare – Foc, Aer, Pământ şi Apă. Există şi un al 5-lea element, Eterul care nu se vede, nu are miros dar care dă coeziune tuturor lucrurilor.

Vă așteptăm pe TimeTV.ro să citiți și următoarele seriale despre ASTROLOGIE împreună cu MINERVA.

Nu uitați, începând cu data de 5 IULIE, în fiecare VINERI, între orele 22:00 – 00:00, veți putea intra în legătură DIRECTĂ cu astrologul MINERVA, apăsând pe secțiunea LIVE.

Mai puteți citi pe TimeTV.ro și:

Social

Arhiva stiri