
Un mic gest care a trecut de prea multe ori linia-limită care face diferența între microbiști și microbi și continuă să o depășească, a fost observat, din nou, în tribunele Stadionului Valentin Stănescu (Giulești), la derby-ul bucureștean Rapid – Steaua.
Microbiștii adevărați au o pasiune pentru fotbal, pentru un club și ar face orice ca echipa să câștige. Orice lucru care ar ține de el ca suporter devotat, dar care evident ar însemna să respecte clubul de care este atașat emoțional. Dacă acești microbiști rapidiști (în cazul acesta), respectă echipa Rapid, iar clubul are un meci contra altui club, Steaua ( în cazul de față), atunci o respectă (mai ales în momentul în care meciul este considerat un derby), de aici rezultă printr-o simplă logică că și ei ar trebui să respecte Steaua. Nu se întâmplă așa, nu s-a întâmplat așa și oricât aș spera nu o să se întâmple așa.
Nu este vorba de Steaua, Rapid, Dinamo, CFR… vorbesc de anumiți suporteri, așa-ziși microbiști, dar care de fapt sunt simpli microbi (nume generic dat unor ființe vii unicelulare, microscopice, care trăiesc în sol, în apă, în aer, în corpul plantelor sau al animalelor și care sunt agenți ai bolilor infecțioase, ai fermentațiilor, ai putrefacțiilor…), care nu pot înțelege sau nu pot accepta (căci nu pot sau atâta pot ei) că făcând astfel de lucruri defăimează clubul, formația și jucătorii pentru care tot ei se bat cu pumnii în piept că sunt trup și suflet.
Mai mult trup că suflet de unde? Și din trup doar mâinile, picioarele și un râs zgomotos și tâmp!

De această dată, o parte din suporterii echipei giuleștene, căci nu-i pot pune pe toți în aceeași oală, fiind singuri pe tot stadionul (suporterii roș-albaștrilor din nu știu ce motiv/ca o formă de protest au ales să nu se prezinte la stadion), au aprins torțe, au aruncat diferite obiecte pe teren, de la brichete, una lovind chiar și un jucător, pet-uri, pungi cu apa, fără să se gândească ca de acum înainte vor sta câteva etape departe de stadionul si echipa „mult-iubită”. Cu ce îi ajuta pe jucătorii alb-vișinii dacă arbitrul, și de această dată, oprea meciul și Steaua câștiga cu 3-0 la masa verde? Sau în cazul clubului Rapid, și așa cu probleme, în insolvență, cu jucători neplătiți de cine știe când, mai avea nevoie de o amendă grasă pentru comportamentul lor de tip neanderthal?
Nu puteau să se gândească la așa ceva înainte, în timp ce sau măcar după, nu pot și nici nu gândesc așa. Uneori mă întreb dacă gândesc astfel de microbi…
Despre acești așa-ziși suporteri pot să povestesc, să argumentez și sa bat în tastatură până ajung cu degetele în circuitele laptop-ului, oricum nu citesc, asta dacă știu să citească, și oricum nu ar putea înțelege. Probabil sunt strans înrudiți cu huliganus-nocturnus, dacă nu cumva sunt aceiași.
Problema este mult mai gravă, căci după cum spune un vechi proverb românesc „peștele se împute întotdeauna de la cap” și așa e și-n fotbal!

Nu era de ajuns că Steaua joacă un fotbal frumos, de când e cu Reghecampf antrenor principal, și campionatul în proporție de 95% este câștigat de roș-albaștrii iar orice echipă încearcă să se impună în fața favoriților caselor de pariuri. Nu era de ajuns că rapidiștii joacă neplătiți, cu jucătorii vechi rămași cu sufletul la club și nu pentru bani și cu cel puțin 50% tineret și se dăruiesc pe teren. Asta ca să demonstrez de ce nu mai era nevoie de alde MM Stoica și Gigi Becali care au incitat prin declarații și aroganțe înainte de meci, doar să vină mulți microbiști la acest derby. Probabil nici oficialii rapidiști nu au stat prea departe de aceste lucruri, dar nu cunosc acest lucru , dar știu că un om nu se ceartă singur în general, că e doar considerat nebun și nu-l bagă nimeni în seama. Presa a avut, ca de obicei partea ei de vină, legata de incitări. Un lucru foarte urât mi s-a părut atunci când acești microbiști rapidiști au aruncat punga cu un lichid ușor colorat în capul antrenorului stelist. Mi s-a părut impardonabil. După acel moment am văzut și reluarea, în care Reghecampf a făcut un semn cu 3 degete (vă batem cu 3-1) suporterilor alb-vișinii. Acesta mi s-a părut cel mai urât lucru.
Dacă schimbarea ar începe de sus, de la conducători poate am avea o șansă să scăpăm de microbi și să readucem pe stadion acei minunați microbiști. Dar în aceste condiții este foarte greu! Indiferent de performanțele din țară și stăinătate îmi este scârbă de fotbalul românesc, de la cluburi, la conducători, la unii jucători și până la microbi…ști, c-așa e-n… fotbal!
Închei cu un citat al unei legende a fotbalului românesc, rostit la finalul rușinoasei partide:
„E foarte simplu. Dacă vrei să fi respectat, atunci trebuie să respecţi”, a declarat Emeric Ienei.
Citește pe Time TV și:
Similare