Gala Gopo sau „Ce, românii nu pot defila ţanţoşi pe covorul roşu?”

gala-premiilor-gopo-2013-time-tv

Gala Gopo, considerată a fi echivalentul Galei Oscarurilor, dar româneşti, s-a desfăşurat luni seară, la Opera Naţională din Bucureşti şi a avut doi mari câştigători: Toată lumea din familia noastră, de Radu Jude, premiat, printre altele, pentru regie şi pentru cel mai bun film, şi Undeva la Palilula, debutul lui Silviu Purcărete în lungmetraj, care şi-a adjudecat toate trofeele tehnice.

Se ştie că suntem un popor fudul, nu faţă de alte popoare, ci faţă de noi. Ne criticăm în draci, facem glume unii pe seama altora şi încercăm să ne etalăm cu ce e mai bun, ca să moară duşmanii de ciudă, uite aşa, că ne stă în sânge. Cum o gală cu un  covor roşu ca para focului e mereu ocazie de fală, atuncide ce să nu se profte la maxim de acest prilej? Cinematografia autohtona e încă în recuperare şi niscaiva premii a la Hollywood, impulsionează. Probabil aşa s-au gândit organizatorii. E un argument, aş zice.

Cel mai dorit trofeu al serii, cel pentru cel mai bun film, a fost acordat peliculei Toată lumea din familia noastră. Acesta a fost cel de-al şaselea premiu primit la ediţia din acest an a premiilor Gopo de filmul lui Radu Jude.
care a câştigat şi premiul pentru cel mai bun regizor.

cel-mai-bun-film-gopo-time-tv
Anul trecut, premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Cristi Puiu, pentru filmul Aurora.

Şerban Pavlu a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru cel din filmul Toată lumea din familia noastră. Acesta este primul premiu Gopo din cariera lui Şerban Pavlu, aflat la prima nominalizare.
Lungmetrajul Undeva la Palilula, al lui Silviu Purcărete, a fost câştigătorul tuturor categoriilor tehnice, adjudecându-şi premiile pentru cele mai bune costume (Lia Manţoc), cele mai bune decoruri (Helmut Stürmer, Dragoş Buhagiar), cea mai bună muzică originală (Vasile Şirli), cel mai bun sunet (Tudor Petre, Cristinel Şirli, Cristian Tarnoveţchi, Florin Tăbăcaru), cel mai bun montaj (Cătălin Cristuţiu) şi cea mai bună imagine (Adrian Silişteanu).

silviu-purcarete-time-tv

Pe covorul roşu, invitaţii au fost întâmpinaţi de gazdele transmisiunii live, Amalia Enache şi Mircea Solcanu. Printre cei aproximativ 800 de invitaţi s-au aflat Ilinca Goia, Nae Caranfil, Marian Crişan, Florin Piersic Jr., Dorian Boguţă, Malvina Cervenschi, Albertina Ionescu, Diana Dumitrescu, Dana Rogoz, Laura Cosoi, Medeea Marinescu, Adela Popescu, Iulia Vântur, Crina Semciuc, Dorotheea Petre, Dan Bordeianu, Marius Florea Vizante.

Dintr-o privire pot spune că de fapt a fost o gală a premiilor Mediapro, unde majoritatea invitaţilor sunt angajaţi ai trustului, prezetatorii-Mediapro, postul de televiyiune unde va putea fi urmărită gala, ProCinema. Nu e musai un lucru rău, dar ne cam plictisim de marea familie Pro care se premiază, elogiază, plătesc şi favorizează între ei. E deja ca un one man show insipid. Asta avem, asta premiem. Marele absent al serii a fost Cristian Mungiu, care pur şi simplu nu a vrut să participe.

Social

Arhiva stiri