În lumea auto actuală SAAB aparţine trecutului. SAAB nu mai există. Unul din pionierii siguranţei auto, o marcă extrem de iubită şi apreciată, care din păcate a sfârşit distrusă de societatea de consum. Faliment. Adio SAAB. Au rămas în urmă fani, inovaţii, istorie, maşini de care posesorii lor sunt mândri.

Exclusivismul se caută. Mărcile premium sunt cel mai puţin afectate de criza din industria auto. În mod normal SAAB ar fi trebuit să revină pe linia de plutire. De ce nu s-a întamplat asta? Management deficitar. Ford şi General Motors se numără printre companiile cele mai afectate de criză, cu pierderi de miliarde de euro. Miliarde! Diferenţa dintre ele? Ford a renunţat la Volvo, Jaguar, Land Rover/Range Rover, a găsit cumpărători pentru ele, în timp ce General Motors a îngropat SAAB. A început să îi sape mormântul de când i-a alterat ADN-ul modelelor cu tehnica Opel. Ştiu, în ziua de astăzi nu poţi să supravieţuieşti fără să foloseşti platforme comune, să „împrumuţi” motoare etc. Dar Volkswagen şi Audi cum reuşesc? Sau o altă comparaţie, poate neinspirată, dar cu rezultate de succes: Dacia – Renault. Cât de proşti sau dezinteresaţi să fie cei din conducerea General Motors? Din păcate, suficient încât să îngroape pur şi simplu zeci de ani de istorie auto scandinavă. Trist.
SAAB ajunsese, prin ultimele sale modele, un fel de Alfa Romeo. Vă explic imediat ce înseamnă: o maşină superbă, pe care o iubeşti şi căreia îi ierţi multe păcate. Păcate ce vin din platforma tehnică de Opel Vectra mereu cu o generaţie în urmă, din integrarea superficială a componentelor din baza de organe GM, care a dus la o multitudine de probleme de fiabilitate. Mergând mai departe, motorizările diesel se regăsesc şi pe marca italiană, ceea ce face comparaţia şi mai pertinentă. Departe însă de filosofia auto scandinavă, de autoturism inovator, sigur şi indestructibil. O altă „mişcare” de neînţeles este de ce a ales General Motors să salveze SAAB cu modelul 9-5, o maşină care nu ar fi atins niciodată cifre impresionante de vânzări. Când cea mai logică mutare ar fi fost o nouă generaţie 9-3. Poate că astăzi nu mai scriam acest articol, iar de pe porţile uzinei din Trollhattan ar fi ieşit în continuare autoturisme cu emblema SAAB.

Ca să punem sare pe rană, acum câteva zile au apărut pe internet poze cu viitoarea generaţie SAAB 9-3, model care era prevăzut să îşi facă apariţia la Salonul Auto de la Geneva din 2012. Desenat de Jason Castriota, 9-3 ar fi trebuit să fie maşina renaşterii SAAB, primul model din era post General Motors. Randările au fost făcute în perioada în care GM se înţelesese în principiu cu o companie din China pentru vânzarea marcii suedeze. Încrezători, chinezii începuseră deja dezvoltarea noii generaţii 9-3, ajungând chiar şi la un acord cu BMW pentru furnizarea de motoare. Din nefericire, dirigenţii GM s-au răzgândit, preferând să închidă SAAB decât să vândă. Păcat! Modelul desenat de Castriota este absolut superb, este un SAAB adevarat, care îşi are locul pe şosele, nu într-un dosar cu modele rămase la stadiul de proiect.

Cu ochii la pozele cu acest model, nu pot decât să îmi doresc ca SAAB să revină pe scena industriei auto, iar 9-3-ul imaginat de Jason Castriota să fie cu adevarat modelul renaşterii SAAB.
Similare