Consiliul National al Elevilor este de acord cu introducerea mai multor ore de educatie fizica in invatamantul primar

Consiliul National al Elevilor sustine introducerea mai multor ore de educatie fizica in programa scolara a elevilor din ciclul primar, considerand insa ca trebuie sa se faca investitii in bazele sportive din scoli pentru ca orele sa se desfasoare in conditii optime.

Consiliul-National-al-Elevilor-este-de-acord-cu-introducerea-mai-multor-ore-de-educatie-fizica-in-invatamantul-primar

Reprezentantii Consiliului National al Elevilor, forul consultativ al Ministerului Educatiei, arata, intr-un comunicat de presa remis duminica agentiei Mediafax, ca introducerea mai multor ore de sport in programa scolara, propusa printre modificarile aduse Planului cadru pentru invatamantul primar, este o masura necesara, in conditiile in care a crescut numarul de copii supraponderali.

Potrivit statisticilor, Romania ocupa locul al treilea in Europa la capitolul supraponderalitate, au precizat reprezentantii Consiliului National al Elevilor.

Miscarea este esentiala pentru dezvoltarea copiilor, iar in Romania, din pacate, ne confruntam cu o crestere a numarului de copii supraponderali. Pe langa faptul ca sportul echilibreaza functionarea intregului organism, acesta are rol in educarea si disciplinarea copiilor. Introducerea mai multor ore de sport pe saptamana pentru elevii din invatamantul primar este o masura necesara, insa, pentru ca orele sa se desfasoare in conditii optime, trebuie investit in bazele sportive din unitatile de invatamant„, a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia Miron, citata in comunicatul de presa.

Liderii elevilor atrag insa atentia ca unitatile de invatamant trebuie sa detina baze sportive dotate corespunzator si spatii exterioare in perimetrul scolii pentru ca elevii sa faca miscare in aer liber.

Ei propun ca solutie in acest sens atragerea unor surse financiare extrabugetare, care sa fie accesate de catre unitatile de invatamant.

Consiliul National al Elevilor a fost infiintat in 2007, in baza unui ordin de ministru, si reprezinta in prezent peste 3,2 milioane de elevi din Romania, se mai arata in comunicat.

Ministerul Educatiei propune cresterea numarului de ore de sport in invatamantul primar, pe langa cele doua ore la „Educatie fizica” fiind prevazute la clasele pregatitoare, intai si a II-a alte doua ore la „Muzica si miscare”, iar la clasele a III-a si a IV-a, o ora la „Joc si miscare”.

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica proiectul Planului cadru pentru invatamantul primar prin care propune cresterea numarului de ore prevazut pentru activitatile care urmaresc stimularea dezvoltarii fizice armonioase a elevilor, respectiv educatie fizica si muzica.

Planul-cadru de invatamant este un document de politica educationala care cuprinde discipline obligatorii (trunchiul comun) si optionale (curriculum la decizia scolii), precum si numarul de ore alocate acestora pe saptamana.

„Planul-cadru propus asigura continuitatea conceptiei privind invatamantul primar, valorificand disciplinele abordate integrat in primii trei ani de studiu, si anume: Matematica si explorarea mediului, care cumuleaza numarul de ore alocat pentru disciplinele Matematica si stiinte ale naturii, Arte vizuale si lucru manual, care cumuleaza numarul de ore alocat pentru disciplinele Arte vizuale si Educatie tehnologica si Muzica si miscare”, se arata in proiectul aflat in dezbatere publica.

O noutate a proiectului de Plan-cadru pentru invatamantul primar este numarul de ore prevazut pentru activitatile care urmaresc stimularea dezvoltarii fizice armonioase.

Initiatorii proiectului precizeaza ca, la nivel european, se constata acordarea unei atentii sporite educatiei fizice, prin alocarea unui numar mare de ore in tari precum Franta, Luxemburg, Ungaria, Germania, Slovenia, Austria, Liechtenstein si Croatia, respectiv cel putin trei ore pe saptamana.

„Cresterea numarului de ore de educatie fizica reflecta importanta care trebuie acordata sanatatii si dezvoltarii fizice armonioase a tinerei generatii, tot mai preocupata de tehnologia digitala, in detrimentul sportului si miscarii in aer liber. Aceasta importanta este subliniata si de Legea Educatiei Nationale, in special pentru segmentul de educatie timpurie si pentru clasa pregatitoare”, se mai precizeaza in documentul pus in dezbatere publica.

Pentru ciclul primar, orele destinate stimularii motricitatii sunt repartizate astfel: doua ore la disciplina „Educatie fizica” si alte doua ore la disciplina „Muzica si miscare” pentru elevii din clasele pregatitoare, intai si a II-a si doua ore la disciplina „Educatie fizica” si o ora la disciplina „Joc si miscare” pentru elevii claselor a III-a si a IV-a.

Proiectul va fi in dezbatere publica pana in 19 februarie.

sursa text: Mediafax

Citeste pe Time TV si Scoala cu “log in” pentru “cobai”

Social

Arhiva stiri