In tara ciorii vopsite, locurile de munca nu sunt pentru someri

locuri-de-muna-time-tv

In ce tara somajul e in floare si sunt peste 7000 de locuri de munca? Romania, bineinteles. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a facut publice ultimele date centralizate la nivel national. Astfel, potrivit Realitatea.net, cele mai multe posturi vacante sunt in Bucuresti(741), Cluj(1193), Iasi(697), Timis(325), Constanta(310) si Sibiu(301).

Orasele mai mici au mai putine locuri de munca vacante, conform datelor. Eu as zice ca au doar putine locuri de munca in general si din acest motiv nu intra in lista.

Desi ar trebui sa fie o veste buna, nu pot totusi si sa nu raman putin siderata. Nu prea imi ies calculele. Ce e drept nu am excelat eu, la matematica, dar de data asta ma tem ca nu neuronul meu singuratic e de vina. Stirile ce au ca subiect rata somajului in Romania, care citez „a crescut usor” sau  atentionarea „Somajul in randul tinerilor, problema care ar putea provoca colapsul Romaniei” sunt la ordinea zilei.

Dintre aceste 7000 de job-uri cele mai multe sunt pentru cei cu studii superioare, ca suntem o tara de intelectuali de-altfel, unde orice „papadie” a absolvit facultatea,  mai exact 844, pentru meseriile de inginer, subinginer, si analist servicii client.

Problema e ca Romania e o tara de tineri cu facultati de economie si drept, probabil ca saracii bobocei au tot fost terotizati de aceste doua cuvinte, numai ca le-au cam incurcat sensul. Si unde mai pui ca ingineria e treaba complicata, chiar trebuie sa inveti la facultati de genul, si asta nu e „misto” deloc. De cealalta parte, munca ce nu necesita facultate, ii supara pe majoritatea parintilor. Cum, fata vecinei e studenta si tu nu?

absolventi-munca-time-tv

Tot potrivit datelor ANOFM, se cauta in continuare asistenti medicali. Aici chiar am o problema mare. Nu e tocmai o noutate faptul ca sistemul sanitar romanesc e mai bolnav decat pacientii ce ii solicita serviciile. Plocoanele se mentin in trend, aparatura e invechita, salariile asistentilor sunt inumane si multe alte bube. Totusi, cetateni, de un lucru puteti fi siguri: se lucreaza de zor la trierea personalului medical. Fiti fara grija, examenele chiar sunt grele, iar in general, pentru un post de asistent se bat vreo 15 ablosventi de scoli sanitare. Castiga cel mai dotat, financiar, bineinteles. Un alt domeniu la noi in tara in care poti fi sef de promotie si tot nu esti „suficient de bun” cat sa ocupi un post decent de asistent. Dar suntem o tara de elitisti, oameni intelectuali, boemi, nu gluma si probabil din acest motiv intrarea pe un post de genul e asa de dificila, iar de cele mai multe ori persoana care imbraca halatul de asistent era ocupata in timpul cursurilor cu un alt job sau de ce nu, cu vizitarea cluburilor. Evoluam, evoluam.

Mie una imi place la nebunie sa „rasfoiesc” paginile pe e-jobs sau bestjobs. E un adevarat act de culturalizare. Unde ati mai auzit de „software braveheart”? Se cauta assistant manager, nu secretara, sales manager, nu agent vanzari si alte meserii care au denumire in dulcele grai romanesc, dar probabil nu suna la fel de fancy. Dupa ce iti maresti ochii la maximum, cauti o definitie a denumirii job-ului si te faci mic, mic dupa ce citesti cerintele angajatorului (de genul minimum 3 ani de experienta in domeniu), aplici timid si astepti pana iti cresc plete albe un telefon. Se pare ca se poarta moda ciorii vopsite, ca „da bine”. Asteptarile sunt mari, salariile cat mai mici, denumiri cat mai pompoase pentru meserii normale, conditii mediocre, cerinte grase, angajati intrati pe pile, pretentii de corectitudine si transparenta, 7000 de locuri vacante de munca si o lista rusinos de mare de someri. Avem di tati!

Geanina S.

Social

Arhiva stiri