Atentie! Cresc amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarna

Romani care vor circula pe drumuri cu zapada, gheata sau polei cu masini neechipate cu anvelope de iarna vor plati in aceasta iarna amenzi mai mari cu 4,5% comparativ cu anul anterior. Cresterea amenzilor este determinata de cresterea salariului minim de economie de la 670 la 700 lei. Valoarea unui punct de amenda este in prezent de 10% din valoarea salariului minim pe economie
Anvelopele-de-iarna-amenzi-mai mariLegea anvelopelor de iarnaintra in vigoare la 1 noiembrie 2011 si prevede sanctiuni de 9-20 de puncte amenda, sanctiunea fiind insotita si de retinerea certificatului de inmatriculare.

Cresc-amenzile-pentru-autoturismele-fara-cauciucuri-de-iarna

Cresc-amenzile-pentru-autoturismele-fara-cauciucuri-de-iarna

Potrivit OG 5/2011, este sanctionata „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna„.Legea intra in vigoare la 1 noiembrie dar sanctinule se pot da doar cazul in care drumurile prezinta zapada, gheata sau polei. Cum conditiile climaterice nu pot fi intotdeauna estimate corect, este recomandat ca soferii sa isi echipeze autoturismele pentru a nu fi luati prin surprindere.

Cauciucurile de iarna sunt reglementate prin Directiva Europeana 92/23/CE din 31.03.1992, conform careia anvelopele trebuie sa prezinte simbolurile M si S (noroi plus zapada – n.r.), in una din combinatiile: M+S, M/S, M-S, M.S. sau M&S.

Anvelope-de-iarna

Anvelope-de-iarna

Cum recunoasteti daca anvelopele daca sunt de iarna: contin marcaje, precum un fulg de zapada si/sau o creasta alpina, insa acestea nu sunt obligatorii. Asadar, inscriptia M+S este suficienta pentru clasifica o anvelopa ca fiind de iarna.

Indiferent daca exista unul sau ambele semne suplimentare (fulg de zapada si creasta alpine), daca marcajul M+S lipseste, soferii sunt pasibili de amenda.

Social

Arhiva stiri